Sotra United


Høsten 2006 deltok Tove Iren Vindenes på et kurs i regi av Hordaland Fotballkrets som handlet om inkludering av barn med minoritetsbakgrunn, og dermed ble tanken om Nest-Sotra United skapt. Etter møter med styret i klubben, fotballkretsen og kommunen ble Nest-Sotra United startet på nyåret 2007. Laget spiller i Stjerneserien, der de har vært med fra 2007 sesongen.

United var et flere breddetilbud i Nest-Sotra Fotball da det ble startet. Laget ble opprettet på bakgrunn av “Fotball for alle”- visjonen til NFF. Det var en erkjennelse av at klubben ikke hadde et tilbud til de som ikke passet inn på ordinære (aldersbestemte) lag. Dermed var også rammen for hvem som kunne delta på United lagt. United skulle være, og er, et lag for de som av ulike grunner ikke finner seg til rette på ordinære (aldersbestemte) lag. Eller som har en funksjonsnedsettelse, og som ønsker et tilrettelagt lagstilbud sammen med jevnaldrende.

Det har åpnet for et mangfold som vi ikke ville vært foruten, men også et mangfold som har krevd flere resurser enn først antatt. Ressursene har vi fått på plass ved hjelp av klubben og et godt samarbeid med Fjell-, Sund- og Øygarden kommune.

Sommeren 2008 dro laget på sin første store turnering, Norway Cup. 16 spillere og 7 trenere/ledsagere tok nattoget fra Bergen, og tilbrakte fire netter på hotell i Oslo. Det ble en uforglemmelig opplevelse. Den gode opplevelsen førte til sterkt press fra spillergruppen om ny deltakelse, og året etter reiste vi på nytt til Oslo og Ekebergsletta. I 2010 ble det ikke gjensyn med Tigerstaden, da laget valgte å delta i Landsturneringen i Bergen i stedet. Laget deltok med to kamplag på Landsturneringen, og var godt representert under banketten i Grieghallen.

Laget store høydepunkt kom uten tvil i 2011, da representeret Nest-Sotra United Norge under Special Olympics i Aten. I 2012 var vi igjen tilbake på Ekebergsletten. Dette året deltok vi sammen med Askøy Stjerne. Etter et hvileår dro vi igjen ut på tur. Denne gangen til Portugal på treningsleir og turnering sammen med 5 andre lag i Stjerneserien. Det ble en uke med mye fotball og gode opplevelser.

Sommeren 2015 gikk turen til Fjell, etter at laget hadde fått støtte av Sparebanken Vest (Hjartebank). Laget fikk oppleve friluftsliv, men overnatting på DNT hytte og fellestur I Bergsdalens vakre og ville natur.

Våren 2012 besluttet klubben å starte opp en Nest-Sotra United barnelag, for spillere i alderen 6-15 år. Allerede i april var laget i gang, og talte 10 spillere ved utgangen av året. Laget har siden deltatt i Stjerneserien. Barnelaget er et viktig tilskudd i rekruttering av nye United spillere, og et kjærkommet aktivitetstilbud for barn i Fjell, Sund og Øygarden.

Vinteren 2017 takket United for seg hos Nest-Sotra, og flyttet til Straume og Sotra SK. Laget hadde da vært gjennom en prosess for å sentralisere tilbudet som omfattet både barnelaget og ungdom/voksenlaget. Nest-Sotra Fotball og Sotra SK var enig i at dette ville bli en god løsning for spillerne, ettersom de fleste har tilhørlighet sentralt på Lille Sotra.

Mandag 3. April 2017 blir lagets første trening i Straumeparken.